A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Hogyan legyünk magasabbak?

2017. szeptember 15. - kistorpe

Hány centi magas vagy? És elégedett vagy vele? Az ember valamikor tinédzser korában hagyja abba a növekedést, majd megtartja ezt a magasságot nagyjából a 30-as éveiig, aztán elkezd apránként egyre alacsonyabb lenni. Egy 70-80 éves ember akár 5, vagy még több centiméterrel is alacsonyabb lehet, mint fiatal korában volt. Ugyanakkor tehetünk az ellen, hogy ilyen mértékben csökkenjen a magasságunk.

Ez a magasság csökkenés több okból is bekövetkezik, egyik az egyre romló tartás, gyengülő törzsizomzat, a másik ok pedig az, hogy a porckorongok veszítenek a rugalmasságukból, csökken a nedvesség tartalmuk, és idővel egyre laposabbak lesznek.

Egyébként a magasságunk a nap folyamán is változik, reggel még akár másfél-két centivel is magasabbak lehetünk, mint este. Ennek elsősorban a gravitáció az oka, de másrészt a nem túl aktív életmódunk, hanyag tartásunk is közrejátszik. 

Azonban mind fiatalon, mind idősen változtathatunk valamennyit a magasságunkon. A naponta végzett nyújtó gyakorlatok kissé csökkentik a gravitáció összenyomó hatását, és így nyerhetünk némi magasságot, és egy-két centit növelhetünk magunkon, ha szeretnénk. Ehhez a következő három dolog a legfontosabb:

  • megfelelő hidratáltság
  • nyújtás
  • helyes testtartás

A hidratáltságot nem részletezem, hiszen tudjuk, hogy napi másfél-két liter vizet kell(ene) meginnunk egy nap.  Ha nem iszunk elég vizet, akkor természetesen a porckorongok sem kapják meg azt a mennyiséget, ami szükséges lenne ahhoz, hogy megtartsák a formájukat, és ne lapuljanak el.

A nyújtáshoz a következő gyakorlatokkal érdemes próbálkozni:

  1. Feküdj le a padlóra, a hátadra. Pihenj egy kicsit, lazíts.
  2. Nyújtsd fel a fejed fölé a kezeidet, és nyújtózz velük felfelé, a lábaddal pedig lefele, kb. 30 másodpercig, majd lazíts. Nem kell felemelni a földtől a végtagokat.
  3. Feküdj hasra és ebben a helyzetben is nyújtsd magad, ugyanennyi ideig.
  4. Ugyancsak nyújtózz állva is. Amennyire bírsz, nyújtsd fel a két karodat a mennyezet felé, érezd a feszülést rendesen. Akár lábujjhegyre is állhatsz, ha ez segít a nyújtózás érzésében. Állva is kb. 30 másodpercig nyújtózz, majd engedd le a karjaidat és lazíts.cobra-stretch.jpg
  5. Nagyon hasznos a jógából ismert Kobra pozíció is. Feküdj hasra, majd a két tenyeredet tedd le ujjakkal előre kb. a hasad mellett, majd nyújtsd ki a karjaidat, emeld fel a felsőtestedet. Maradj ebben a pózban szintén 30 másodpercig. Majd feküdj hasra és lazíts.
  6. Ha van otthon lehetőség arra, hogy függeszkedj, akkor az is nagyon jó. Ha bírod, akkor szintén 30 másodperc a lógaszkodás. Ha eleinte nem megy, akkor kezdd kevesebbel.

Mindegyik gyakorlatot legalább 3-5x ismételd meg, kis lazítással közöttük, és naponta legalább 3-szor menj végig a szetteken. Ha elunod ezeket, és van kedved keresgélni, további gyakorlatokat is találhatsz az interneten.

Nem árt, ha napközben a testtartásodra is ügyelsz. A helyes testtartással kapcsolatban itt a blogon már olvashattál pár cikket.

Egyébként egyedül azzal, ha a testtartásodon javítasz, már nyerhetsz némi magasságot.

Egyébként a nyújtásokkal viszonylag gyors eredményre is számíthatsz, akár néhány hét alatt már mérhető lehet a változás. Ugyanakkor ha tartósan meg is szeretnéd tartani az így nyert centiket, akkor muszáj folytatni a nyújtásokat a továbbiakban is, valamint ügyelned kell a többi tényezőre is, mint a folyadékfogyasztás, vagy a helyes testtartás.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr112868208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása