A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Derékfájás és egy teszt: milyen erős a törzsizomzatod?

2011. július 01. - kistorpe

A deréktáji fájdalom oka sok esetben, a rossz tartás mellett még a gyenge törzsizmoknak is tulajdonítható.
A törzsizomzat a következõ izmokból áll: hasizmok, csípõ és medencefenék izmai, és a hátizmok egy része. Ezek az izmok stabilizálják a törzset. Sok esetben pl. az ülõ életmódunk miatt ezek az izmok kiegyensúlyozatlanná válhatnak, aminek a következménye, a különbözõ derék és hátfájdalmak. Valamint ha ezek az izmok gyengék, akkor ráadásul nagyobb az esély az olyan súlyos problémákra, mint például a gerincsérv.

Ha le szeretnéd tesztelni, hogy a törzsizomzatod mennyire erõs, ahhoz itt egy egyszerû teszt.

Elõször keríts egy másodpercmutatós órát, tedd le a földre magad elé, vagy kérj meg valakit, hogy mérje neked az idõt.
Vedd fel a pozíciót, mintha fekvõtámaszt kezdenél csinálni, de a tenyered helyett az alkarodra támaszkodj. Tartsd teljes hosszában egyenesen és mereven a testedet, ne nyomd fel, vagy ne ejtsd le a fenekedet. Légy olyan egyenes, mint egy fatörzs. Ezután semmi mást nem kell tenned, csak így maradni.

Na, mennyi ideig sikerült?

Ha 3 percig bírod, akkor elmondhatod magadról, hogy a törzsizmaid jó karban vannak, de még a két perc is elég jó eredménynek számít. Ha csak fél perc lett az eredmény, akkor az sajnos igen gyenge, itt az ideje, hogy megerõsítsd ezeket az izmokat.  (Én, a magam 1 perc 45mp-ével egész elégedett voltam. :-) No persze azért van még hova fejlődnöm.)

Ez a teszt egyébként egyben gyakorlat is, ha egy héten kétszer-háromszor megismétled, akkor szépen erõsíti a törzsizomzatot. Könnyített verzió, ha nem a lábujjakon, hanem csak a térdén támaszkodik az ember, de ebben az esetben is egyenesen, mereven kell tartani a törzset, feneket nem felemelni!

Kiegészítheted még oldalsó helyzetû gyakorlattal is. Így, mint a második képen. Ez az oldalsó háti, deréktáji izmokat erősíti. Természetesen mind a két oldalra meg kell csinálni.

Mondok még egy trükköt:
Elõször is állj fel a székbõl. Alló helyzetben, a bal kezedet tedd a derekadra, a jobb karoddal pedig nyújtózz fel, ameddig csak bírsz, mintha el akarnád érni a plafont. Most nyújtózz fel mellé a bal karoddal is. Érzed, ahogy a törzsizmaid -hasizmok, farizmok, derék- eközben megfeszülnek? Most engedd le szépen mind a két karodat, de közben próbáld meg  a törzsizmaidat ugyanabban a megfeszített állapotban tartani, mint amit elõbb a nyújtózásnál éreztél. És most ne felejts el levegőt is venni. :-)
Ha a folyamatos légzés mellett is fenn tudod tartani a törzsizomzatod feszített  állapotát, akkor kapsz egy piros pontot. Ezt a gyakorlatot minden nap megismételheted akár többször is, (lehet ülve is) ez is erõsít, és ezáltal a tartást is javítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr363030097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása