A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Gerincferdülés kialakulásának oka - egy elmélet

2017. január 07. - kistorpe

Először is boldog új évet kívánok nektek! De, hogy ne csak pusztán egy újévi jókívánság legyen ebben a posztban, írtam egy kis újdonság olvasnivalót is gerincferdülés témában. :-)

Már több elmélettel találkoztam, amelyek megpróbálták valahogyan magyarázni a scoliosis kialakulását. Az, hogy pillanatnyilag idiopatikusnak tartja az orovstudomány, azaz magyarul: nem megmagyarázható okokból keletkezik, sokakat zavar. Sőt biztos vagyok benne, hogy mindenkit, hiszen ha tudnánk az okát, akkor egyrészt a kezelés is, másrészt a megelőzés is könnyebb lenne. Ezért aztán jól jön néha egy-egy olyan magyarázat, ami elég elfogadhatónak tűnik. Az alábbi elméletről itt olvastam: http://www.janzenandjanzen.com/ és a képek is erről a websiteról származnak.

Dr. Roth neurológus 1968-ban felállított egy teóriát, aminek a lényege az, hogy a tinédzserkorban létrejövő scoliosis kialakulásának -többségében- az oka az, hogy a gerincvelő növekedésének sebessége nem követi elég gyorsan a gerinc csontjainak a növekedését. Ezt az elképzelést Dr. Porter 2001-ben tovább vizsgálta, és Roth-Porter hipotézis néven lett ismert a szakmában.

Szerintük a túl feszes gerincvelőt úgy kell elképzelnünk, mintha egy rugó közepébe belefűznénk egy zsinórt. A jobb oldali alábbi ábrán ezt láthatjuk. 8814894_orig.pngHa ezt a zsinórt elkezdjük egyre rövidebbre venni, akkor a körülötte levő rugó is elkezd jobbra-balra eltolódni. Azaz amikor a tizenéves csontjai hirtelen nagyot nőnek, akkor a gerincvelő ezt nem tudja ugyanolyan sebességgel követni.
Ez pedig oda vezet, hogy a gerinc egyrészt csavarodik, másrészt pedig elferdül. Az, hogy a gerinc így ferdül, ez enyhít a gerincvelő feszességén. Azonban hosszú távon ez természetesen nem jó, hiszen ehhez a tartáshoz szokik hozzá a páciens, ami végül tartós, és egyre rosszabodó állapothoz vezet. 

Mindehhez még hozzáadódik az is, hogy - mivel ez elég lassan alakul ki - az agy számára ez lesz a természetes állapot. Gyakorlatilag egy fiatal, akinek gerincferdülése van, NEM ÉRZI, hogy a gerince ferde. Az ő agya és idegrendszere számára az, ahogy áll, az egyenes érzést jelent, így természetesen korrigálni sem tudja a tartását.

Ezt a teóriát olyan módon vizsgálják, hogy a gerincferdüléses pácienseknél megfigyelik, vajon mennyire lehet felemelni a lábukat fekvő helyzetben. Az alanyt úgy fektetik le, hogy a dereka és a nyaka alá kemény párnát tesznek, amik a gerinc görbületeinek megfelelnek._4185548.jpg
A bal oldali ábrán látható, hogy a kislány nyaka és dereka alatt egy-egy félköríves alátámasztás van, sőt a feje, és a vállai is meg van támasztva egy ferde lappal. Ezek után megemelik külön-külön a kinyújtott jobb ill. bal lábat. Attól függően, hogy a gerinc merre, és mennyire ferdül, egy ponton az egyik, vagy másik láb emelésénél hirtelen a csípő is elkezd felemelkedni. Azaz a lábakat nem lehet egyforma mértékben felemelni, mert a túl feszes gerincvelő ezt megakadályozza.

(Image 1: Dr. Mike Janzen showing Nerve Elongation)

Ebben az intézetben, Kaliforniában úgy gondolják, hogy a kezelés lényegének annak kell lennie, hogy a gerinc feszes oldalát kell nyújtani hosszabb időszakokon keresztül, ami lehetővé teszi a gerincvelő megnyúlását is. Ezzel javítanak a ferdülés mértékén. Azonban hogy ez az állapot tartós legyen, szükséges a laza oldal erősítése is, különben az elért állapot nem lesz végleges. _4160287.jpg Ahhoz, hogy megértsük melyik oldal a laza, illetve feszes, a következő, jobb oldali képen láthatjuk, hogy a kék vonalak mutatják a túl feszes, míg a piros vonalak a túl laza oldalt. A feszes és a laza oldal közötti különbség csökkentése az elérendő cél.

Források: http://www.scoliosisacademy.com/treatment-options.html
http://www.janzenandjanzen.com/

Az én meglátásom ezzel az elmélettel kapcsolatban annyi, hogy érdekesnek, és valóban elképzelhetőnek is tartom ezt a teóriát, azonban felveti bennem azt a gondolatot, hogy ez még mindig nem a végső magyarázat, hiszen nem tudjuk, hogy vajon mi az oka annak, hogy a gerincvelő növekedése nem követi megfelelő ütemben a csontozatét, azonkívül azt sem magyarázza meg, hogy vajon miért a lányok vannak többségben, akiknél gerincferdülés kialakul. Sőt, hogy a tornász kislányok között még a lányok átlagánál is nagyobb százalékban fordul elő scoliosis.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr6512107153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyikk 2017.01.08. 12:13:52

Kereső szó:biologika.
süti beállítások módosítása