A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Érdekességek a gerincről

2016. december 10. - kistorpe

astronauta.jpgMindannyian tanultuk az iskolában, hogy a gerincünk egyrészt arra szolgál, hogy megtartsa a törzsünket és tetején a fejünket, valamint benne fut a gerincvelő, ami az idegi kapcsolatot biztosítja a test egészével. De van a gerinccel kapcsolatban néhány érdekesség, amiről talán még nem olvastál.

Tudjuk, hogy a gerincvelő roppantul fontos, hiszen az közvetíti az információt egyrészt az agyunktól valamennyi testrészünkig, és ellenkező irányban is, a fejünktől legtávolabb levő lábujjaink hegyétől is onnan jut el az érzés az agyunkhoz. Ez a rendkívül fontos idegi kapcsolat, azaz a gerincvelő azonban egy mindössze egyetlen centiméter vastag idegpályát jelent.

Azt is tanultuk, hogy összesen 24 csigolyánk van. Ebből 7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki. Azonban születéskor 33-35 csigolyánk van még. Ez a 9-11 plusz csigolya a gyerekkorban azonban szépen összeolvad és gyakorlatilag két csont lesz belőlük. Négy csigolyából az összeolvadás során lesz a farokcsont, és a másik ötből pedig a keresztcsont.

Egy másik érdekesség, hogy az 5 és fél méteres zsiráfnak körülbelül 2,5 méter hosszú nyaka van, ami azonban ugyancsak 7 nyakcsigolyából áll. Pont ugyanannyi, mint az emberé, és a többi emlősé.

A koponya alatti legfelső csigolyát atlasznak hívják. Atlasz a görög mitológiában a Titánok leszármazottja volt, akit, - mivel részt vett a Titánok lázadásában,-  Zeusz azzal büntetett meg, hogy örökké a vállain kell hordoznia az égboltot.

Tudtad, hogy egy egészséges felnőtt is képes nőni, akár több centimétert is? Na, jó, nem mindenki, de az asztronauták, akik hosszabb időt töltenek az űrben, nagyobb testmagassággal térnek vissza a földre, mint amikor elmentek. Akár 5 centimétert is nyerhetnek. Ennek az az oka, hogy az űrben a gravitáció hiánya miatt a csigolyatestek közötti porckorongokon nincs akkora nyomás, mint a földön, így azok kitágulnak, és ettől növekszik a testmagasság. Ennek sajnos a fordítottja is igaz, ahogy idősödünk a porckorongjaink laposabbak lesznek, mint fiatalabb korunkban. A nagymamák, nagypapák valóban összemennek. :-) Ugyanakkor ha karbantartjuk magunkat, és különös figyelmet fordítunk a csigolyáink egészségére, egész életünkben lehetséges megtartani a magasságunkat.

És ha már a porckorongoknál tartunk: A gerinc teljes hosszának több mint a negyedét a porckorongok teszik ki. A maradék háromnegyed a csigolya csontok. Így lehetséges, hogy sok centiméterrel is kevesebbek lehetünk 80 éves korunkra, mint amennyik tinédzserként voltunk, amikor felnőve elértük a teljes magasságunkat.

Mennyit tippelnél, hány izom kapcsolódik a gerinchez? Nos több, mint 120!

Eléggé meglepő, de a gerincsérüléseket 80-82%-ban a férfiak szenvedik el. A kutatók nem bizonyosak ennek az okában, de azt feltételezik, hogy az lehet a magyarázat, hogy a férfiak inkább vállalnak rizikót, mint a nők. A gerincsérülések nagy része valamilyen járműbalesetben, illetve sport során történik, illetve az időskori esések okozzák nagy részét az efféle sérüléseknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr612039465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása