A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Reflexek

2010. március 26. - kistorpe

baba.jpgMostanában egy újabb téma került a szemem elé, ami szintén a blog profiljába vág, mégpedig a primitív, vagy más néven bébireflexek. Azt mindannyian tanultuk, hogy a kisbabák különböző reflexekkel születnek, például a legismertebb a szopóreflex , vagy a másik, szintén jól ismert, a markolóreflex. Azt már talán kevesebben tudják, hogy ezeken kívül még jópár primitív reflexet fejlesztünk ki, majd építünk le az első hónapok, illetve első 2-3 év során.

Ahhoz, hogy egy kisbaba át tudjon fordulni hasról hátra, vagy fordítva, eleinte szintén egy reflexmozgásból indul, és ugyanígy a felülés, kúszás mászás. Ezek a reflexek, normális esetben, amint betöltötték a feladatukat, akkor szépen leépülnek. Ha ez nem történik meg, és részben megmaradnak, akkor a későbbiek során okozhatnak sok olyan problémát, aminek első látásra nem sok köze van a csecsemőkorhoz. Ilyenek például a kissebb-nagyobb tanulási  nehézségek, súlyosabb esetben akár diszlexia, és egyéb diszes zavarok. Ugyancsak előfordulhatnak különböző egyensúlyi- és a testtartással kapcsolatos problémák is. Nem sorolom fel mindent, mert nagyon sok van, ha valakit érdekel a téma bővebben, annak ajánlom ezt az oldalt: http://www.inpp.org.uk/  de magyarul is lehet sok olvasnivalót találni a témában.

És elértünk oda, ahol szorosabban is kapcsolódik a téma a blog címéhez, a testtartáshoz.  Felsorolok néhány olyan csecsemőkori reflexet, ami ha részben megmarad, akkor testtartási problémákat okozhat. Nem fogok minden perzisztáló tünetet leírni, csak azokat, amelyek a testtartásra jelentősebb hatással vannak. Akit a többi tünet is érdekel, azoknak irány a gugli! :-) (Illetve a fentebbi linken is találni leírást a "Reflexes" fülön.)

Az Előre irányuló tónusos labirintus reflex (TLR)nél -több egyéb tünet mellett, - még okozhat görnyedtséget, és csökket izomtónust, sport iránti ellenszenvet. A Szimmetrikus tónusos nyaki reflex, (STNR) szintén rossz, "hanyag" testtartást, "majomszerű" járást, és nehézséget okoz az összehangolt mozgásoknál.  Az Asszimetrikus tónusos nyaki reflex (ATNR) a keresztezett mozgásoknál okozhat problémát. A Hátgerinc csípő reflex, (Galant reflex), ha aszimetrikusan marad meg, akkor annak járáskor a csípő egyik oldal felé történő forgatása a következménye. (!!!) 

A szerencse, hogy ezek a fennmaradó primitív reflexek leépíthetők, - még felnőttkorban is. Kis utánajárással lehet találni ezzel foglalkozó szakembereket, akik egy egyéni felmérés után, személyreszabott INPP reflexgátló programot összeállítanak nekünk, és napi, kb. 5 perces tornával néhány hónap alatt le lehet ezeket tornázni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr121869703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása