A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

9 tipp az egyensúlyunk megőrzéséért

2017. február 16. - kistorpe

 slackline.pngA világon minden folyton összeesküszik ellenünk, hogy elessünk. Az út lehet síkos, esetleg épp egy észre nem vett küszöb, netán egy kisebb aszfalthiba, gödör kerül az utunkba. Az eldobott banánhéjról nem is beszélek.  Vagy alig egy hónapja egész Budapest egy nagy jégpályává változott, komoly kihívássá téve a közlekedést. Két lábon járunk, és alig valamivel több, mint két tenyérnyi felületen egyensúlyozunk egész nap. Mennyivel egyszerűbb dolga van egy négylábúnak! 

Kisgyerekkorban egész nap szándékosan keressük a kihívásokat a játszótéren a mászókán, különböző kerítéselemeken, vagy fára mászás közben, ahol az egyensúlyunkat próbára tehetjük, és ezáltal persze fejlesztjük is azt. Ahogy idősebbek leszünk erről leszokunk, meg tán be is szorulnánk a csúszdába. 

Ahhoz, hogy egyensúlyban tudjunk maradni, több érzékszervi rendszer is segít minket. A három ilyen rendszer a következő:

  • A látás: ami képessé tesz minket arra, hogy észrevegyük a lábunk alá kerülő dolgokat
  • vesztibuláris, azaz az egyensúlyi rendszerünk. A belső fülben levő folyadék folyamatosan tájékoztat minket a testünk függőleges, vagy attól eltérő helyzetéről.
  • szomatoszenzoros rendszer, vagyis az izmainkban, illetve a bőrünkben levő idegek juttatják el az agyhoz a talpunk, és egyéb izmaink által érzékelt felületekről az információt.

A probléma ott kezdődik, amikor elkezdünk öregedni, akkor ezek a rendszerek elkezdenek kevésbé pontosan működni. A látásunk romlik, a fülünkben levő érzékelőszőröcskék is kevésbé működnek, és a talpon levő idegvégződésekkel is lehet probléma. Mindezen túl az idősek izmai sem olyanok már mint régen, és ezek a problémák együtt már nagyban megnövelik az elesés veszélyét.

Nézzük néhány ötletet, hogy mit tehetünk azért, hogy az egyensúlyunkat sokáig megőrizhessük.

  1. A megfelelő izomtónus elengedhetetlen ahhoz, hogy ne essünk el. Ezért fontos, hogy idős korban is annyit mozogjunk, amennyit csak bírunk. A gyaloglás, séta is tökéletesen megfelel, de egy kis úszás, futás még jobb.
  2. Nem csak gyerekeknek jó szórakozás a slackline. Felnőttek is kipróbálhatják az egyensúlyozó szalagot. Ez egy több centi széles szalag, amit két fa között ki lehet feszíteni, hogy kb. olyan fél méterre legyünk a föld felett, és végig kell rajta sétálni. (A fenti képen slackline egyensúlyozó szalagon mennek át a gyerekek.)
  3. Lehet gyakorolni azt, hogy naaaaagyon lassan járjunk. Minden egyes lépésnél minden izomra odafigyelve.
  4. Próbáljunk meg egy lábbal guggolni, míg a másik lábat felemeljük a földről. Ha eleinte nehezen megy, akkor lehet közben kapaszkodni.
  5. Mászkáljunk minél többet mezítláb! És nem a sima padlójú lakásban, hanem mindenféle egyenetlen felületen. Kertben, parkban, folyóparti köveken
  6. Ugráljunk. Az sem baj, ha nagyon kicsiket ugrunk eleinte, és lehet akár egyhelyben is. Ugrálhatunk úgy is, hogy ugrás közben negyed-, vagy félfordulatot teszünk a függőleges tengelyünk körül, mintha egy pirutettet kezdenénk el.
  7. Próbáljunk meg egyenes, vagy kanyargós vonalakon végigmenni, úgy mintha kötéltáncosként tennénk egy kötélen.
  8. Álljunk egy lábon. Például fogmosás közben reggel az egyik, este a másik lábon állva két percig. Miközben az egyik lábunkon állunk, addig a felemelt,  szabad lábunkat lengessük. Ez mellesleg a csípőízület szabad mozgását is segíti, kimozgatja, lazítja a merev ízületet.
  9. Ha van lehetőségünk valahol kipróbálni, akkor nagyon klassz egyensúly fejlesztő lehetőség a trambulin.

(Forrás: http://www.marksdailyapple.com/)

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr9412267134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása