A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Akár napi egyperces jóga gyakorlattól is javulhat a gerincferdülés

2016. október 19. - kistorpe

Loren M. Fishman a  Columbia egyetemen, az USÁ-ban egy olyan kísérletet végzett, hogy egyetlen jóga pozícióval lehet-e javítani a gerincferdülés mértékén. 25 gerincferdüléses pácienst megtanítottak az oldalsó hídtartásra, de csak egy oldalon kellett végezniük a gyakorlatot, méghozzá azon az oldalon, ahol a görbület volt a gerincen. Azaz pl. egy jobb oldali háti görbület esetén a jobb oldali könyökre támaszkodva kellett végezni a hídtartást. Az oldalsó hídtartás így néz ki, mint a képen látható. (Bár ez a kép most pont a másik oldali hídtartást mutatja.)jengar_plank.jpg

Nem volt megszabva, hogy mennyi ideig kell csinálni, csak annyit mondtak, hogy tartsák ki a pozíciót, ameddig bírják. Ha 20 másodperc, az is ok. Idővel nyilván több lesz. Hosszú távon, naponta egy alkalommal jelentett ez kb. 1-2 percet, a páciens erőnlététől függően. Akiknek S alakú volt a görbülete azoknak még a lábukat is fel kellett emelni, egy kötél segítségével. (Fotó az eredeti doksiban.)

A kisérlet több hónapig tartott, aminek a végére az eredmény az lett, hogy minden résztvevőnek, akik hetente legalább 6x végezték a gyakorlatot, azoknak mindnek javult a görbület foka, változó mértékben. A poszt alján levő linken található pdf-ben grafikonon is ábrázolva van a 25 páciens javulása.

A kisérletet 2013-ben végezték. Azóta több helyen is olvastam róla, vannak kritikák is vele kapcsolatban, de vannak elismerő vélemények is. A kritikákat olvasva azonban sok esetben az derült ki számomra, hogy nem a teljes anyag ismerete birtokában tették, úgyhogy én belinkelem ide az eredeti pdf-et. Bárki, aki elkezd kisérletezni ezzel, tegye meg, hogy elolvassa, vagy ha nem tud angolul, akkor lefordíttatja valakivel, mert a helytelen pozíció nem várt következményekkel járhat. Például a csavarodásra is oda kell figyelni, illetve arra, hogy meg kell próbálni nemcsak megtartani a pozíciót, hanem enyhén túltolni a görbülettel ellentétes irányba, azaz felfelé, vagy hogy oda kell figyelni  arra, hogy az S görbület esetén ne romoljon a deréktáji másik oldali ív. Figyelni kell arra is, hogy pontosan hol emeli meg jobban az ember a gerincét, szóval azt ajánlom, hogy szakértő felügyelet mellett tanuljátok meg a pozíciót. Itt az eredeti cikk:
 http://www.gahmj.com/doi/pdf/10.7453/gahmj.2013.064

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr4911822703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása