A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

és valóban...

2010. február 18. - kistorpe

A legutóbbi bejegyzésemben azt fejtegettem, hogy talántán a biomechanika talaján eredeztethető a probléma.

És találtam egy olyan oldalt, ahol kiderül, hogy ez másnak is eszébe jutott. Nem meglepő, végülis miért én lennék a spanyolviasz feltalálója? És akinek szintén ez jutott eszébe, az nem páciens, nem amatőr, mint én, hanem ezzel a betegséggel foglalkozó szakember. http://www.ortopedia.karski.lublin.pl/en/
Revelációként hatott rám ez a honlap. És főleg azért, mert az általuk kezelt betegek nagy részének JAVUL az állapota, és nem is kicsit! az itthoni, próbáljukmegszintentartani állásponttal ellentétben.

A lublini ortopédiai intézet szakembere dr. Karski szerint a ferdülés kialakulása a következőkre vezethető vissza: járásnál a csípő asszimetrikus mozgatása,  vagy járásnál, a csípő nem elégséges billentése, forgatása, -azaz amikor normál járásnál a gerincen végighalad egy finom csavaró mozgás, az a scoliosis betegeknél egy sokkal kötöttebb, és jóval kisebb mértékű csavarás, ennélfogva a gerinc körüli izmok egyre merevebb tartása következik be, és ha ehhez társul még az is, hogy a pihenőállásban jellegzetesen csak egy lábra támaszkodik a páciens, akkor kellő idő elteltével a csontok is elkezdenek deformálódni, hiszen egy állandó kényszertartásba húzzák őket az izmok.

Ez magyarázza azt is, hogy miért van a lányok körében 3-4-szeresen több scoliosisos beteg, mint fiúknál. Ugyanis a lányok szoktak -nőiesen- :-( egy lábon támaszkodva állni.

Magyarán dr. Karski szerint nem ott kell keresgélni, hogy a csontok hogyan, milyen genetikai, táplálkozási, vírosos, és egyéb hatásokra nőnek úgy, ahogy azt teszik, hanem a mindennapos tevékenységeink, elsősorban a járás, illetve állás általi izommozgatások helytelensége a kiváltó ok. Természtesen itt az un. idiopátiás scoliosisról beszélünk, nem a születési, vagy egyéb betegségek okán kialakuló ferdülésekről.

Ez most egy nagyon zanza leírás volt. Ennél sokkal logikusabban, érthetőbben, és meggyőzőbben van leírva a honlapon az ügy. Emellett még van sok fotó, prezentáció, torna, kezelési formák.

Minden gerincferdüléses betegnek nagyon ajánlom elolvasni! Elősorban persze azoknak a fiataloknak, akik még növekednek, és van esélyük a gyógyulásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr731768716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása