A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Izomkontroll 3.

2012. június 13. - kistorpe

izomkontroll1.jpgA tanfolyamnak már jó régen vége lett, de nem ültem le megírni a posztot, mert nos... szégyen gyalázat, de beismerem, - lusta voltam hozzá, és egyéb dolgok kötöttek le. De ami késik nem múlik, bepótolom a mulasztásomat. :-)
Pedig a tanfolyam nagyon hasznos volt. Az Izomkontroll könyv azt igéri, hogy azok a rossz beidegződések, amik miatt az embernek itt-ott-amott fáj, meg rosszul tartja magát, azok felszínre fognak kerülni. Azt tapasztaltam, hogy ez valóban így van.
A tanfolyam óta döbbenetesen sokszor kapom rajta magamat, hogy pl. felhúzom a jobb vállamat, vagy aszimetrikusan tartom magam, a legkülönbözőbb helyeken, pl. a csípő, derék, vagy háti részeken. Egészen idáig ezek az izomfeszülések számomra érzékelhetetlenek voltak. Most elkezdtem érezni azokat a tartási hibáimat, amikről eddig semmi tudomásom nem volt, és persze amint észreveszem, azonnal igyekszem ellazítani az éppen befeszülő izmokat. A nagyon furcsa ebben az, hogy hiába néztem magam a tükörben eddig, ezek a kisebb-nagyobb feszülések szemmel nem, vagy alig láthatóak. Ezeket csak érezni lehet, és ezek az új érzések most nagyon szokatlanok.
A gerincferdülés kialakulásánál az a gond, hogy az ember - a gyerek- nem veszi észre, azt, amikor valamelyik izom jobban húzodik a másik oldali párjánál, és ezek az állandó, egyoldalú feszülések aztán szépen elhúzzák a gerincet az egyik oldalra. Nagyon könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy az Izomkontroll gyakorlatok kellő időben történő történő megtanulása "észre téríti" a krónikusan feszülő oldalt, és ezzel megelőzhetővé válhat a scoliosis kialakulása, illetve megállítható a folyamat.

Mot éppen azon a véleményen vagyok, hogy a gerincferdülés legnagyobb oka nem az, hogy az egyik oldalon gyengébbek az izmok, hanem az, hogy a másik oldalon túlságosan feszülnek, de legfőképp az, hogy ennek nincs tudatában az ember. Az Izomkontroll alkalmas arra, hogy ez tudatosodjon. Magyarán nem arra kellene helyezni a gyógytorna hangsúlyát, hogy a gyenge oldalt erősítsük, hanem arra, hogy a feszülő oldalt ellazítsuk. Nem mindegy. Ugyanis a nap folyamán állandóan, folyamatosan és önkéntelenül (!) befeszülő izmokat napi fél-egy óra erősítéssel a másik oldalon nem lehet kellően kiegyensúlyozni. Viszont ha ezek az önkéntelen, és tudatos érzékelésen kívül eső feszülések eljutnak az ember tudatáig, akkor már van esélye arra, hogy ellazítsa őket.

A tanfolyamon kívül még lehet egyéni Izomkontroll órára is elmenni, ami szintén rendkívül hasznos. Eddig egy egyéni alkalmon voltam, és azóta még hangúlyosabban érzékelem az aszimetriáimat.
Ugyanakkor be kell vallanom, hogy az, hogy percről percre érzem azt, hogy valahol ott feszül, ahol éppen nem kéne, és megpróbálom tudatosan ellazítani ezeket a feszülő izmaimat, ez rettentően elfáraszt, de azt remélem, hogy idővel azért könnyebb lesz.
Összefoglalva: a tanfolyamot és az egyéni órát is mindenképpen nagyon melegen ajánlom mindazoknak, akik gerincerdüléssel köszködnek. És nem utolsósorban Erika, a tanfolyamvezető nagyon kedves, és segítőkész. :-)

Elérhetőség: Ruszinyák Erika, www.izomkontroll.hu.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr684584993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása