A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Miért fért el az ősember állkapcsában a bölcsességfog?

2011. május 06. - kistorpe


Kedves olvasó, mit gondolsz, az ősember vajon mit csinált, ha kilukadtak a fogai, fogínysorvadása lett, vagy a bölcsességfoga  fájt, mert nem tudott kinőni?
A kérdés becsapós, a válasz pedig érdekes. Az ősembernek ugyanis bizony igen ritkán volt lukas foga, nem volt fogínysorvadása, a bölcsességfoga elfért a helyén, és nem voltak fogtorlódásai, szabálytalan fogazata sem.
Miben különbözik a ma embere, az ősembertől? Genetikailag semmiben, úgyhogy valami oka kell legyen annak, hogy ma nem így van. Sokan úgy vélik, hogy a bölcsességfog egy atavizmus, ami szép lassan kiszelektálódik majd. Ennek a véleménynek ellentmond az, hogy a ma velünk élő természeti népeknek nincs gondjuk a bölcsességfogaikkal, kinő rendesen, és el is fér a szájukban, nem is torlódnak tőle a már kinőtt fogaik.

A képen két maori koponya látható, az auckland-i Maori múzeumból, kb. 500 évesek.

(A kép innen származik.)

Ezekre a fentebbi kérdésekre a választ egy Weston A. Price nevű fogorvos kutatásaiból tudjuk. Ez az úr 1870-ben született, Santa Monicában, Amerikában. Fogorvos volt és feltűnt neki, hogy egyre több és több olyan fogprobléma kerül a kezei közé, aminek szerette volna tudni az okát. Egyre szűkebb állkapcsokat látott, egyre több lukas fogat, egyre több rendezetlen fogsort.

Elkezdett kutakodni a témában, és kutatásai során nagyon sok mindenre rájött. Először a tápanyagokban kereste a választ, majd amikor eljutott több tucat természeti néphez, ahol azt találta, hogy náluk az ép, és egészséges fogsor a normális, és csak elvétve akad fogászati probléma, akkor kiterjesztette a kutatását,  különböző múzeumokban megvizsgált 1276 db - különböző korú koponyát is.

Ez a fogorvos a sok évnyi kutatása során a következőkre jutott:
A fogászati problémák a táplálkozásunkkal függnek össze, - ez eddig nem meglepő, :-) de ez nem csak a szuvasodásra értendő, hanem sokkal tágabban. Az például köztudott,  hogy a cukor nem tesz jót a fogaknak, annak köszönhető a fogszuvasodások nagy része, az viszont már talán kevésbbé ismert tény, hogy a fogtorlódások, össze-vissza álló fogak, szűk állkapcsok, amelyekben nem férnek el a maradó fogak, szintén a táplálkozásunk miatt alakulnak ki.
A természeti népek ételeinek jelentős részét teszik ki a nyers, kemény zöldségek, valamint nem, vagy elenyésző mértékben fogyasztanak finomított szénhidrátokat, cukrokat. Náluk, a terhes anyák általában sokkal tápanyagdúsabban táplálkoznak, és ez nem péksüteményt jelent, vagy  tönkölytésztát,  hanem húsokat, főleg belsőséget pl. májat, azonkívül tojást, halat, azaz olyasmiket növelnek meg a napi menüjükben, amikben a zsírban oldódó vitaminok jelentősebb mennyiségben vannak jelen.

Ezzel szembern a civilizált világban már a csecsemők is keskenyebb állal születnek, mint a természeti népek körében születettek, vagy az ősemberek gyerekei. Ennek az oka elsősorban az anya táplálkozásában keresendő.  Ma egy átlagos kismama, -például itt Magyaroszágon, ha egészségtudatosan táplálkozik, akkor sok teljes kiőrlésű pékárut eszik, zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket, és minél soványabb, zsírszegény húsokat. Ebben az étredben, a csecsemő szempontjából a legnagyobb hiba a zsírszegénység. Egy kismamának sokkal nagyobb szüksége van a zsírban oldódó vitaminokra, azaz az A,D,E,és K vitaminokra, amit a zsírszegény étrend nem szolgál ki eléggé. A D és K vitaminról már írtam a korábbi csontritkulásos posztban is, nos a kismamáknak ugyanúgy emelt mennyiségre van szüksége ezekből. Ugyanez érvényes természetesen a szoptató anyákra is.
A kisgyereknek, amikor elkezdenek kinőni a fogai, onnantól kezdve szép lassan, apránként bevezetve egyre keményebb ételeket kellene kínálni, ugyanis az állkapocs szélessége egyenes arányban van annak a használatával. Minél többet rág az ember, és minél keményebbet, rágósabbat, annál szélesebb lesz az állkapocs, és annál jobban elférnek benne a majdan kinövő fogak. Ha a tejfogak is csak igen szorosan férnek el a gyerek állkapcsában, akkor az utána jövő maradó fogaknak sem lesz elég helye. Ne higgyük azt, hogy majd a kinövő csontfogak szélesítik ki az állkapcsot. Sajnos nem teszik. Ha az állkapocs keskeny, akkor a fogak semmit nem szélesítenek rajta, csak torlódnak.

Ha egy pillantást vetünk egy óvoda, vagy általános iskola menüjére, akkor láthatjuk, hogy gyakorlatilag az összes étel, amit adnak olyan puha, mintha elő lenne rágva. Egy tipikus nap: tízórai: kenyér és zala felvágott, ebéd: zöldborsóleves, krumplifőzelék, fasírt. Egy másik: gombakrémleves, sajtos tészta. És folyathatnám a sort, de nincs értelme, mert valamennyi étel puha, alig igényel rágást.
Hacsak otthon nem kap a gyerek rengeteg keményebb, rágnivalóbb ételeket, például nyers répát, karalábét, almát, akkor szinte törvényszerű, hogy nem fognak elférni a fogai a szájában. Ha szerencséje van, akkor megússza azzal, hogy csak a bölcsességfogai kinövésekor lesz probléma, mert vagy nem tudnak kinőni, vagy összekuszálják az addig rendezetten nött fogakat. (Hozzáteszem, hogy a fiúk egy leheletnyivel jobb helyzetben vannak, mert a tesztoszteron hormon jelenléte nagyobb állkapocs növekedést okoz, de sajnos többnyire ez azért nem elég.)

Ezek alapján, ha szép, ép, és rendezett fogsort szeretne valaki a gyerekének, akkor a teendője a következő:

  • Vitamin és ásványianyagban dús táplálkozás a terhesség és szoptatás alatt, emelt mennyiségű A,D,E,K vitaminokkal, és ásványi anyagokkal.
  • Minél hosszabb idejű szoptatás.
  • A csecsemő minél kevesebbet cumizzon, vagy szopja az ujját.
  • A már rágóképes kisgyereknek fokozatosan minél több, és egyre keményebb rágnivaló adása.
  • A nagyobbaknak pedig nap, mint nap sok olyan ennivaló, ami erősen igénybe veszi az állkapcsokat a rágásnál, mindezt legalább addig, amíg a maradó fogak, beleértve a bölcsességfogakat is, (azaz legalább 20 éves korig:-) ) ki nem nőnek. Például minél több nyers zöldség, kemény gyümölcs.
  • A káros szokások, például a szájon át légzésről való leszoktatás. Ha ezt valamiféle orrjáratot elzáró betegség, például megnagyobbodott ormmandula, vagy krónikus nátha, allergia okozza, akkor annak a kikúrálásával kell kezdeni. A szájon át való légzés egyébként, az arckarakter kialakulása, és az állkapcsok növekedése szempontjából az egyik legkárosabb tényező, mert nemcsak a fogak lesznek rendezetlenek, hanem még egy olyan folyamatot is elindít, hogy az alsó állcsont nem előrefele, hanem lefele kezd el növekedni, csapott állat, keskeny hosszú arcot eredményezve, és ez odáig fajulhat, hogy a gyerek- illetve később a felnőtt nem fogja tudni rendesen becsukni az ajkait. (A fogszabályozással foglalkozó fogorvosok ezt Long face syndrome-nak nevezik.)
  • És végül, de nem utolsósorban: természetesen minél kevesebb cukor, édesség, (szénhidrát) fogyasztása.


Itt is ugyanoda lyukadtunk ki, mint a korábbi posztokban, hogy azok a csontok, izmok lesznek épek, és funkcionálisan, száz százalékban működőképesek, azok tartanak ki hosszú ideig, amelyek optimális stimulust kapnak, azaz jól meg vannak dolgoztatva.

Aki a részletekre is kíváncsi, az elolvashatja azt a 9 részből álló cikksorozatot,  ami összefoglalja Weston Price kutatásait. A wholehealthsource.blogspot.com-on jelent meg, ezen a google linken összegyűjtve megtalálható mindegyik:
www.google.hu/search
Egy zanza változat van itt: www.becomehealthynow.com/article/traditional/12/

És a végére egy gyors kérdés hozzád, kedves Olvasó:
Gondold végig a menüdet, Te milyen sűrűn, és mennyi olyan ételt eszel naponta, ami erős rágást igényel?

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr312882272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fistic 2017.01.08. 14:44:39

Érdekesek ezek az elméletek, de a féligazságok ténykénti mantrázása sajnos a a helytálló információkat is nehezen befogadhatóvá teszik.
Vajon nézi az író a Natgeo-t vagy spektrumot ??? a természeti népek fogait én annyira nem kívánnám a számba..
süti beállítások módosítása