A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Csontritkulás - osteoporosis

2011. április 12. - kistorpe

sunbath-1311271-639x968.jpgA tévé ontja a reklámokat arról, hogy milyen fontos a kálcium a csontjainknak. Ez bizonyosan így van, de vajon miért nem szólnak a többi 20-30 ásványi, és egyéb anyagról, amik szintén nagyon fontosak a csontok számára? Kell még D vitamin, K vitamin, magnézium, kálium, foszfor, és a jó ég tudja, hogy mi, de az biztos, hogy nemcsak kalcium.
Tény, hogy a tejipar nagyon boldog attól, ha napi két pohár tejet, joghurtot megiszik az ember. Egy probléma van csak ezzel, mégpedig az, hogy napi 1-2-3, vagy akárhány pohár tej, vagy sajt, vagy bármilyen tejtermék sem fogja sem megelőzni, sem megakadályozni a csontritkulást. Nem azt mondom, hogy nem kell a kalcium, hanem csak azt, hogy a csontritkulás elleni küzdelemhez nem elég erre az egy ásványra hagyatkoznunk.

A csontjaink tömegét kamaszkorunkig bezárólag gyűjtjük ösze. A továbbiakban ebből gazdálkodhatunk.
Ha valaki fiatalkorában kellő csonttömegre tesz szert, az előnyben van a többiekkel szemben, ugyanakkor ez sem garancia arra, hogy a csontritkulás elkerülje. Azok, akik valamilyen - csontokat érintő-degeneratív betegségben szenvednek, még rosszabb helyzetben vannak. A csont egy élő szövet, folyamatosan épül fel, és bomlik le. A cél az, hogy ez a lebomlás és felépülés egyensúlyban maradjon egész életünk folyamán.

Ez az egyensúly azonban nem egyedül a kálciumbevitelen múlik. A világ nagyon sok részén nem fogyasztanak tejtermékeket, és mégsem népegészségügyi probléma a csontritkulás. Az eb valahol máshol van elhantolva, nem ott, hogy megittuk-e a napi pohár tejünket, akármit is mondanak a reklámokban.
(Csak zárójelben, nagyon halkan felvetném a kérdést, a napi szinten ránk ömlő reklámoknak van vajon BÁRMI hatása a népesség általános egészségére? Arra biztosan van hatása, hogy a tejipar, a gyógyszeripar fellendüljön, de mi, fogyasztók tényleg egészségesebbek lettünk? Az a gyanúm, hogy sajnos nem. Minden fórumon az olvasható, hogy növekszik a szív- és érrendszeri betegségek száma, az elhízás, a metabolikus szindróma, a csontritkulás. Pedig a többség szót fogad, és nem eszik koleszterindús ételeket, zsírt, és issza a tejet, eszi a teljes őrlésű kenyeret. Hiszen ha igaz lenne, amit a reklámok állítanak, akkor mindenkinek ki kellene csattannia az egészségtől. Nem?)

Na, visszatérve a poszt témájára, jöjjenek a javaslatok.
Tehát először is a csontok arra vannak kitalálva, hogy a testünket a gravitáció ellenében megtartsák. Az űrhajósoknak, akik hosszabb időt töltenek az űrben, folyamatosan és erősen meg kell dolgozniuk azért, hogy az izmaik ÉS a csontjaik is egészségesek maradjanak.
A legfontosabb a csontritkulás megelőzéséhez, a kellő mennyiségű, gravitáció ellenében végzett mozgás, erősítő edzés. Olyan edzésformát kell választani, ami "nehéz" számunkra. Az úszás például nem a legjobb erre, főleg, ha csak úgy "dinnyézik" az ember a vízben. Ha úgy úszik valaki, hogy attól egyre erősebb lesz, akkor persze van valamennyi haszna, de a félórányi, mellúszásban elevezgetés a vízben, az sajnos nem megfelelő megoldás.
A csontok olyan élő szövetek, amelyeknek folytonos fizikai aktivitásra van szükségük ahhoz, hogy újraépítsék önmagukat. Minél inaktívabb valaki, annál inkább épülnek le a csontjai, függetlenül attól, hogy mennyi kalciumot visz be a szervezetébe. Ezért feltétlenül szükséges a resistance training, mert ahogy erősödnek az izmok, úgy fejtenek ki egyre erősebb nyomást a csontokra, ami a csontépüléshez alapvetően szükséges. Azért egy 70 év feletti idős hölgynek nem kell elrohanni súlyt emelni egy edzőterembe. (Bár természetesen megteheti, ha akarja... :-) )
Viszont az, hogy a saját képességeinkhez, állapotunkhoz mérten igyekezzünk erősödni, az mindenkitől elvárható.  Hacsak egy kicsivel is, de megpróbálunk minden nap, valamivel többet emelni, mint tegnap, kicsivel többet gyalogolni mint előző nap, akkor sok kicsi sokra megy alapon, máris léptünk egyet előre.
(Mint a fiú, aki mindennap felemelte a borjút, és az év végére már fel tudta emelni a bikát is. :-) )

A másik, csontjaink egészségéhez nagyon fontos elem a D vitamin. Mindenki tudja, tanulta, hogy a D vitamin hiánya angolkórt, azaz a csontok gyengülését okozza, mégsem foglalkozik vele még a háziorvos sem. Felírja a csontritkulás elleni gyógyszert, (ami mellesleg többet árt mint használ, de ebbe most nem megyek bele, aki akar, az utánanézhet a biszfoszfonátok kutatásának) de nem írja fel a D vitamint. Pedig ezen az égövön a nyári hónapoktól eltekintve mindenki D vitamin hiányban szenved. Aki nem hiszi, járjon utána, nézesse meg a D vitaminszintjét. Le merem fogadni, hogy az egészségügyi határérték alsó negyedében-harmadában lesz. Pedig az, aki a csontritkulásban szenved, jobban tenné, ha a D vitaminszintjét inkább a határérték felső harmadában-negyedében tartaná. Az a D vitamin, ami a vitaminkomplexekben van, rettenetesen kevés, gyakorlatilag semmire sem elég. Ha összehasonlítjuk, hogy fél óra teljes test napozása kb. 10.000 Ui D vitamin szintetizálására készteti az embert, akkor a multivitaminokban található 400 egység D vitamin vajon mire elég? Kb. annyit ér, mintha a kisujjunkat napoztatnánk fél órát. Mindezt még súlyosbítja az is, hogy nyáron szinte menekülünk a naptól, mert meleg, mert, nehogy véletlenül is kicsit megkapjon, mert akkor jajj mi lesz. Aki városban él, és soha nem jár strandra, nem napozik, annak a teste elenyésző része kap csak napot. Igazából így el tudjuk érni azt is, hogy még a nyári hónapokban is D vitaminhiányban szenvedjünk. Tehát a második fontos lépés: nyáron napozzunk, télen pedig szedjünk elegendő mennyiségű D vitamint.

A listánk következő eleme a K2 vitamin. Nem hiszem, hogy sokan hallottak volna róla, relatíve új kutatási eredmények mutatják, hogy mennyire hasznos. Egészéges ember esetében nincs is szükség külön beszélni róla, de a csontproblémákkal küzdőknek érdemes. A K vitamint a vastagbélben állítják nekünk elő a kedves bélbaktériumaink, és a kutatások szerint a D vitaminnal szinergista, azaz segíti a D vitamin felszívódását. K vitamin található a zöld leveles zöldségek többségében, és sok gyümölcsben is. (pl: kelkáposzta, spenót, broccoli, spárga, kivi.) A D, és K vitamin mindketten zsírban oldódóak, ezért szükséges melléjük némi zsiradékot is fogyasztani a jobb felszívódás érdekében.
articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/26/this-could-be-even-bigger-than-the-vitamin-d-discovery.aspx

Természetesen mindehhez még szükséges az a többi 20-30 féle ásványi anyag, amire a csontjainknak szüksége van, amiket főleg a zöldségekben, gyümölcsökben találunk meg. (Nem a tejben.)

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr862819794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása