A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

A hanyag tartásról - és a megoldásáról, avagy hogyan tanulhatunk meg egyenesen állni

2011. január 10. - kistorpe

dcd3e230d9b7d0af8d8fb71f6a96b738.jpgSokan állnak hanyagul. Rengetegszer lehet hallani, a felszólítást: "húzd ki magad!" Ezt a pedig az követi, hogy az illető hátrahúzza a vállait, megtartja ezt a pozíciót mintegy fél percig, aztán újra visszaesik a korábbi tartásába.
Vajon mi lehet a hiba? Mi az oka annak, hogy ez a felszólítás teljességgel eredménytelen? Miért nem tudja hosszasabban egyenesen tartani magát az, aki hanyagul áll?

Annak, akinek probléma van a tartásával, egyáltalán nem evidencia az egyenes tartás. Az, ha hátrahúzza az ember a vállát, behúzza a hasát, nem tartható igazán hosszú ideig. Nagyjából ahhoz hasonlíthatnám, mintha egy jó tartású embert arra utasítanánk, hogy mostantól behajlított térdekkel kell, hogy álljon, járjon egész nap. Nyilvánvalóan képtelen lenne rá. Akinek nem jó a tartása, az is ugyanígy képtelen arra, hogy egész nap megfeszített háttal, behúzott hassal járjon.

Igazából az a nagy kérdés, hogy vajon hogyan kell egyenesen állni?

Biztos voltam abban, hogy a "hasat be, mellet ki", nem igazi megoldás, ezért nekiálltam keresgélni, hátha találok valami jobb megközelítést.

És megtaláltam amit kerestem:  Esther Gokhale munkája, az "8 Steps To A Pain Free Back" könyv.
A google books-on pár oldal olvasható belõle itt.

Esther Gokhale terhessége során gerincproblémával küzdött, méghozzá olyan fokon, hogy a gerincét operálták is, - ami azonban nem vezetett a várt eredményre,- és ennek nyomán kezdett el az egészséges, fájdalommentes tartással foglalkozni. Amire rájött, az a következõben foglalható össze: képzeljük azt, hogy a farokcsontunk valódi farokban folytatódik; aki hanyagul tartja magát, az gyakorlatilag úgy áll, mint egy rémült kutya, aki a (képzeletbeli) farkát félelmében maga alá húzza. Ahhoz, hogy tartósan egyenesen tudjunk állni, ezt az ijedtkutya faroktartást kell megszüntetni, azaz a magunk alá húzott csípõt kell az ellenkezõ irányba dönteni. Akinek mondták már valaha, hogy "húzd ki magad!", az most a vállak hátrahúzása  helyett próbálja meg a csípõjét "bátor vagyok, felcsapom a farkam" :-) tartásba dönteni, és meg fogja érteni, hogy miért fantasztikus ez a megközelítés. Azonnal érezni fogja, hogy jobb lesz a tartása, a háta kiegyenesedik, annak ellenére, hogy nem húzta hátra erõvel a vállait.

Természtesen ez még nem elegendõ ahhoz, hogy azonnal minden problémánk megoldódjon, mert aki nem szokott hozzá, annak ez a tartás sem természetes, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel, sokkal közelebb kerül ahhoz, amit jó tartásnak nevezünk. És ami fő, kis gyakorlással, odafigyeléssel jelentősen hosszabb ideig tud majd egyenes háttal állni. Mindazonáltal figyeljünk arra, hogy a csípő megdöntése ne legyen túlzott, mert a túlságosan ellenkező irányba döntött csípő is komoly problémákat okoz!

A könyvében a csípő helyes irányba döntésén kívül még sok tudnivaló van részletesen leírva, amik segítenek abban, hogy ezt a helyes testtartást elsajátítsuk, és meg is tarthassuk! Pontos iránymutatást kapunk arra vonatkozóan is, hogy hogyan üljünk, feküdjünk, álljunk, és járjunk. Mindezt képekkel, és részletes leírással fűszerezve. A szerzõ maga tanfolyamokat is tart immáron 15 éve, ahol mindezt gyakorlatban is megtanítja. A baj csak az, hogy ezt sajnos Palo Alto-ban teszi.
A honlapja itt található: http://egwellness.com/

Angolul tudóknak pedig itt egy 53 perces video a Youtube-on, ahol Esther elmondja a lényeget.

És még egy-két video.
Hogyan tanuljunk meg elfáradás nélkül, tartósan egyenesen ülni:

Hogyan feküdjünk úgy, hogy a gerincünk helyes tartásba kerüljön:


 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr482574576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása