A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Páciensek együttműködése

2010. október 23. - kistorpe

Felvetődött bennem a kérdés, hogy azoknak a gerincferdüléseseknek, akiknek corsettet írtak fel, vajon hogyan létezhet az, hogy egyes esetekben nemhogy javul, hanem rosszabbodik az állapotuk, néha nem is keveset.

Nemrég megtaláltam a választ. A corset csak akkor ér valamit, ha jól van megcsinálva, és ha hordják. Nemrég találtam egy vizsgálati eredményt, miszerint a corsettet viselő páciensek együttműködése átlagban mindössze kb. 60%. Ez nagyjából meg is magyarázza a kérdésemet.

A kutatók megkérdezték a pácinseket, hogy mennyit szokták viselni a corsettet - a felírt időhöz képest. A válasz kb. 80% volt. Ezután felkérték a betegeket, egy olyan vizsgálatra, amely a corset kényelmét volt hivatott mérni, azahogy egy hőérzékelőt tehessenek a corsett belsejébe.  Ez a hőérzékelő valóban mérte a hőt, de azt is mérte, hogy az a testhő mennyi időn keresztül áll fenn, azaz mennyit viselik. A vizsgálatból az jött ki, hogy viszonylag kevesen tartották be az előírt időt.  (Valójában a 23 órát senki sem.) Az átlagos idő 15,4 óra volt. Ebben volt olyan, aki mindössze 4 órát hordta, volt, aki 22,4-et.

Az eredeti vizsgálatról szóló részletes cikket most nem találtam meg, de ezen a linken elovasható az abstract.journals.lww.com/spinejournal/Abstract/2006/02010/The_Objective_Determination_of_Compliance_in.14.aspx

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr902394200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása