A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Gerincferdülés ellen ajánlott sportok

2010. szeptember 13. - kistorpe

Ennek a blognak a legelső bejegyzése arról szólt, hogy a hagyományos gyógytorna, amit gerincferdülés ellen javasolnak, nem sokat ér. Akkor nézzük, hogy viszont mi az, ami ér is valamit.

Gerincferdülésnél nemcsak a ferdülés ellen kell dolgozni, hanem a gerinc lazítása is nagyon fontos. A legtöbb scoliosis esetben a páciensek nem tudják eléggé meghajlítani a hátukat. Nem képesek pl. háton fekve gyertya állásból a lábufejüket a fejük mögött letenni a földre. Vagy, ha sikerül is, nem görbül eközben eléggé a  hátuk, hanem hosszabb-rövidebb szakaszon szinte egyenes. Olyan sportokat érdemes tehát keresnünk, ami ezt a mozgékonyságot visszaadja.

Most akkor nézzük, hogy mit érdemes tornázni, sportolni. Először is a Schroth metódus szerinti gyógytornát melegen ajánlom, mert ott nagyon specifikusan dolgozod meg az egyes izomcsoportokat.
E mellett  a karate, aikido, yoga (a yogában nem minden gyakorlat) ajánlatos. Ezeknek a sportoknak a lényege, hogy nemcsak erősítenek, hanem lazítják is a gerincet, mobilizálják azokat az izmokat, amelyek a gerincferdülés miatt állandóan feszült állapotban vannak. Ugyancsak ajánlható az úszás, de gondolom ez nem újság. :-) Úszásból inkább a gyors és hátúszás, mint a mell, vagy a pillangó.

A sport mellett lehet otthon további olyan tornagyakorlatokat csinálni, amelyek a gerinc melletti izmokat lazítják. Ilyen például a terpeszállásban egyik, majd másik lábhoz lehajlás, és kitartása 8-10 számolásig. Valamint hasznos minden olyan gyakorlat, ami a csípő lazítását célozza. Például minél szélesebb terpeszülésben egyik, majd másik lábra hajolni, vagy hátonfekve a felhúzott térdeket jobbra balra dönteni, illetve szintén hátonfekve a felhúzott térdeket -térdterpeszben-két oldalra minél lejjebb ereszteni a földre.
(Javaslatok innen: www.ortopedia.karski.lublin.pl/en/index.php)

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr802294180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása