A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

És most jöjjön néhány javaslat a ferdülés legyőzéséhez

2010. szeptember 09. - kistorpe

Vissztérve eredeti témánkra, a gerincferdülésre, most adnék néhány javaslatot, amik segíthetnek azoknak, akik még növésben vannak. Viszonylag jó "izom-tudatosság" nem árt hozzá, de némi gyakorlással bárki képes rá. Figyelem! Ezek a javaslatok nem helyettesítik a tornát, és egyéb gyógykezelést, hanem kiegészíthetik azokat.

Azokat az általános javaslatokat, hogy ne hordj féloldalasan táskát, és hasonlókat nem írom le, mert ezt úgyis minden gyógytornász, orvos, és mindenki elmondja. Most inkább olyan trükköket írok le, amik nem köztudottak.

1. Először is figyeld meg magad minél több, sőt ha lehet minden helyzetben, hogy vannak-e olyan pozícióid, amiket előszeretettel használsz, és azok aszimetrikusak-e. Mondok példát: Én pl. soha nem voltam tudatában annak, hogy amikor pihenőállásban állok, akkor szinte MINDIG a jobb lábamra, jobb csípőmre nehezedtem. Azaz így állok, ahogy a képen a második figura.

És most jön a könnyű kérdés: vajon merre fog ferdülni valakinek a gerince, aki folyton így álldogál? Helyes a válasz, pont úgy, ahogy a kép mutatja.

A megoldás, hogy amint észreveszed magadat, hogy már megint ugyanazon a lábon állsz, akkor azonnal módosítsd az ellenoldalira, vagy legalábbis állj egyformán a két lábadra. De ha már kialakult valamilyen fokú ferdülésed, akkor inkább a tükrözd a pozíciódat. Eleinte nagyon nehéz lesz, de ha figyeled és egyre többször veszed észre magad, akkor egy idő után egyre könnyebb lesz.

2. Ne csak állásnál figyeld magad, hanem mindenkor. Például, amikor elhelyezkedsz a tv előtt, és kényelmesen felhúzod a lábadaidat, akkor rendszeresen melyik oldalra döntöd? Válts a másikra. Ha leülsz a földre, akkor általában a melyik oldalra teszed a két lábadat? Ha észreveszed, hogy pl. mindig jobb oldalra húzott lábakkal ülsz le, akkor azonnal válts.

3. Széken ülve én pl. előszerettel húzom fel, és karolom át a jobb térdemet,lábamat. Hiba. A felhúzott jobb láb a gerinc deréktáji részét balra dönti, a hátit jobbra.

4. Hasznos trükk, hogy képzeld el a gerincedet ezeknél a (meg minden más) pozíciónál, hogy éppen merre hajlik, és ha a rossz irányba hajlik, akkor az ellenoldali, azaz tükör pozíciót vedd fel.

5. Ha nincs corsetted, akkor éjjel, lefekvésnél, alvásnál ne hason, ne háton feküdj, hanem embriópózban az oldaladon, és a görbülettel ellentétes oldalon. Azaz pl. egy háti szakaszon jobb oldali görbület esetében a bal oldaladon feküdj, összegömbölyödve. Ennek a javaslatnak az oka az, hogy ha háton, vagy hason fekszel, akkor a csigolyák nagyjából ugyanabban az állásban vannak, mint amikor állsz, azaz a ferdült állapotukban. Amikor azonban embrió pózban összegömbölyödsz, akkor a csigolyák kissé eltávolodnak egymástól, és az oldalfekvés pedig abban segít, hogy a ferdüléssel ellenkező irányban tudj maradni.

6. Amikor pl. jobb lábon állsz, noha az a "rossz" pozíció számodra, akkor ne hidd azt, hogy majd kihúzod magad és az elég a korrigáláshoz. Nem fog menni, csak azt éred el, hogy fájni fog a hátad. A fentebbi javaslatokban az a lényeg, hogy a kemény rész, azaz a csont kerüljön olyan, statikailag fix helyzetbe, amiben a lágyak, azaz az izmok nem húzzák tovább a rossz irányba.

7. Ha megállapították esetleg, hogy az egyik lábad rövidebb, de mégis a másik oldaladra ferdülsz, mint ahogy a láb rövidülésből következne, akkor pláne fontos, hogy figyelj ezekre a fentebbi pozícióidra. MINDEN esetben az a lényegesebb, hogy a gerinc merre ferdül, minthogy melyik láb hosszabb, vagy rövidebb. Egyébként relatíve gyakran fordul elő, hogy a bal láb a hosszabb, - aminek elvileg az lenne a következménye, hogy a gerinc deréktájon jobbra, a háti szakaszon balra ferdül, de a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy sokszor ezzel ellentétes a ferdülés.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr452282877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása