A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Egy kicsit más téma: táplálkozás

2010. július 16. - kistorpe

bison-1171794_640.jpgMost egy kis kitérő következik a ablog témájához képest. Vettem egy könyvet a múltkor, "Paleolit táplálkozás" a címe, Szendi Gábor írta.
Szendi Gábor pszichológus, aki összerúgta a port a pszichiátriai mainstreammel, mert megkérdőjelezte a depresszió kezeléséhez használt gyógyszerek hatásosságát. Nem ő találta ki, hogy ezek a gyógyszerek hatástalanok, hanem mások által végzett kutatások alapján jutott erre a következtetésre. És nem kevés kutatás alapján! 

Ezek után kezdett mélyebben érdeklődni a táplálkozási szokások, és azok egészségünkre gyakorolt hatásai iránt, és ennek a kutakodásnak a végeredménye ez a könyv. (Valamint a Boldogtalanság és evolúció című újabb könyve is.) A könyvek végén 30-40 oldalnyi irodalomjegyzék van, szóval igen alaposan alátámasztja a mondanivalóját, és persze megint szembe megy az általános hiedelmekkel.
Egészséges táplálkozásról szóló könyvekkel már tele van a padlás, de az övé mégis más, mert nem elszigetelten, részleteiben tekinti a dolgot, hanem az ember őstörténeti fejlődése alapján. Megdöbbentő adatokat tár elénk, a XX-XXI-ik századi emberek között dúló rák-, szív-, és cukorbetegség járványról, az állandóan rosszkedvű, lehangolt és kedvetlen világról. A folyamatosan egyre kövéredő nyugati kultúráról.

És, ami a lényeg, hogy válasza is van ezekre, válasz arra, hogy hogyan "ehetnénk magunkat egészségesre".
A magam is kipróbáltam, és részemről is csak alátámasztani tudom, amit mond. Mindazonáltal igazából ez nem a blog témája, úgyhogy nem is ragozom tovább a témát..
És itt a link, ha valaki jobban is érdekel a dolog:

http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm

Kiegészítés: immáron három hónapja e szerint eszem, úgyhogy most már mondhatom, hogy nemcsak kipróbáltam, hanem már inkább kijelentem, hogy ennél maradok. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr162155213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zetorov 2010.07.16. 20:24:23

Én egy éve vagyok paleón, és csak jót mondhatok róla!!!!!
süti beállítások módosítása