A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

És mi a helyzet az állatokkal?

2009. szeptember 14. - kistorpe

macskanyujtozas.jpgA témában való keresgélésem közepette, feltünt, hogy nem futottam bele olyan írásokba, amelyekben valamely állatfajnál  spontán, az állat kamaszkorában kialakuló gerincferdüléseket találtak volna, hasonló arányban az emberéhez. Azaz a népesség körében kb. 2%. A gerincferdülést egyébként idiopatikusnak nevezik, vagyis ez magyarul annyit jelent, hogy nem tudják az orvosok, hogy mitől lesz. Számos elképzelésről olvastam, kezdve a vírusoktól, a táplálkozáson át a túl gyors növekedésig, de egyéb egészen fura elképzelésekbe is belebotlottam.

Az állatok körében találtam leírásokat a veleszületett ferdülésekről, találtam kutatók által előidézett ferdülésekről, de olyat nem, ahol az állat felnőtté válását megelőző időszakban, a fejlődése során alakult volna ki. Ennek nyilván több oka is lehet. Először is, a természetben a beteg egyed nyilván hamarabb áldozatul eshet. A  tenyésztett állatok között is, valószínűleg a beteg állatok hamarabb jutnak levágásra, minthogy kutatók számolgathassanak velük. Aztán az is lehet, hogy mivel az ember két lábon jár, az emlős állatok többsége pedig inkább négyen, ezért előfordulhat, hogy egyszerűen ott nem alalkul ki ez a fajta betegség.

Viszont ha ez a helyzet, akkor az arra enged következtetni, hogy az embereknél kialakuló gerincferdülés esetében nem táplálkozásról, vagy vírusokról, csontsűrűségről, és hasonlókról van szó, hanem kifejezetetten emberi, két lábon állással, járással  kialakuló biomechanikai problémáról van szó.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr821382232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása