A gerincről és egyéb csontokról

A gerincről és egyéb csontokról

Struktúrális vagy funkcionális?

2009. szeptember 01. - kistorpe

A gerincferdülések nagy részét az orvosok idiopatikusnak tartják, azaz a kialakulásának az oka ismeretlen.  Legalábbis a struktúrális ferdülését, azaz azt, ahol már kialakult a gerinc deformitása. Van funkcionális scoliosis is, amely esetben szintén azt veszi észre a szülő, hogy a gyerek ferdén tartja magát, de az orvosi vizsgálatnál kiderül hogy a csontozata -még- rendben van, "csak" asszimetrikus a tartása. Ha ez a helyzet, ebben a jó hír az, hogy tornával, izom erősítéssel még helyrehozható. A rossz az, hogy minél tovább fennáll ez a helyzet, akkor benne van a lehetőség a struktúrális scoliosis kialakulásának, amely sokkal nehezebben, -ha egyáltalán- javítható.

Van több tényező is, amelyeket felelősnek tartanak  a struktúrális scoliosis kialakulásáért, de mivel eddig még nem sikerült egy főbűnöst találni, ezért a jelenlegi, leginkábbb elfogadott ovosi álláspont az, hogy a scoliosis kialakulását több rizikótényező együttjárása okozhatja. Itt egy nagyjábóli lista, hogy nagyjából melyeket gyanusítanak:

  • genetika
  • felmenők közötti előfordulása
  • hanyag, rossz tartás
  • aszimetrikus terhelés
  • nem egyenlő hosszúságú lábak
  • étrend, tápanyag hiány, vagy tápanyag rossz feldolgozása
  • vírusos megbetegedés
  • túl laza ízületek (művészi tornát űző lányok körében sokkal nagyobb számban fordul elő scoliosis- kb: 10%, mint a normál populációban - kb: 2 %. )
  • hirtelen nagy növekedés
  • csontsűrűség probléma

Amikor azt olvastam valahol, hogy valamiféle vírus is közrejátszhat, azon azért meglepődtem... Nem tudom már hol láttam, de ha megtalálom a linket, akkor ideteszem.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinc.blog.hu/api/trackback/id/tr951354314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cruz 2010.08.11. 15:45:32

Végre, végre, végre!
Végre egy oldal, ami nem a neten található 40 évvel ezelőtti könyvből kimásolt idézeteket ismételgeti gerinc témában.

Bár nekem nem gerincferdülésem van, hanem scheuermann kórom, de igen komolyan szenvedek vele már közel 10 éve. Ülőmunkát végzek, ami rátesz még egy lapáttal.
Nagyon nehéz magyarul hozzáértő dolgokat találni, ezért nagyon örülök ennek a blognak, át fogom tanulmányozni!!

kistorpe · http://stressfree.hu 2010.08.12. 15:42:40

@Cruz:
Kedves Cruz, a scheuermannhoz -bár a betegség lényegét ismerem- sajnos nem igazán tudok semmi érdemlegeset írni. Ha valami használhatónak vélőbe botlok, akkor azért arról is írok majd.
süti beállítások módosítása